Untitled I-III: Death to the Fascist Insects that Prey upon the Life of the People


Alla dessa tre untitledmonologer är en del av ett större undersökande som Jörgen Dahlqvist påbörjat som handlar om världen kring och efter den elfte september. Det är i grund och botten ett undersökande av moraliska bevekelsegrunder för människan i en värld som präglas så tydligt av en enskild händelse som vi alla är tvingade att förhålla oss kring.

Monologerna försöker inte klargöra kausaliteter. Det är alltså inte tre kronologiskt ordnade texter med en tydlig orsak-verkan . De är inte heller ett försök att anklaga någon eller ta någon annan i försvar. De är snarare en undersökning och ett sätt att försöka förstå ett språk som har makt att döma människor till döden. Föreställningen skildrar språket som våld och våldets språk i en stram och precis uppsättning i olika medier (ljud, bild och framförallt levande i sista stycket med Elena Aleksandrova).

Untitled I-III blev utvald till Helsingfors Festspel som enda svenska bidrag i deras satsning på ny spännande europeisk dramatik. Föreställningen gästade Helsingfors aug 07.

Death to the fascist Insects that Prey upon the Life of the People är en psalm och en bön för att övervinna tvivlet över att ge sitt liv för en större uppgift.

 

Produktionsfakta

Medverkande:
Elena Aleksandrova samt Linda Ritzén, Pär Malmström och Karin Lithman
Manuskript och inscenering:
Jörgen Dahlqvist
Ljussättning: Tiina Fingerros

Premiär 13/1 2007