När man blir stor blir man f****a

Den som sedan barndomen känner sig instängd i en kropp med fel kön upplever stor existentiell smärta - den kropp man befinner sig i är inte ens egen. Dessutom blir personer som på ett eller annat sätt tangerar eller passerar gränsen mellan könen ofta ifrågasatta eller trakasserade. Många isolerar sig och lever dubbelliv i skräck för övergrepp och våld. Det är som oftast i populärkulturen som det omgivande samhällets syn för det avvikande ges uttryck. Här blir transorna och de transsexuella ofta galna mördare och monster. Det finns otaliga skräckfilmer på det temat; När lammen tystnar och Motorsågsmassakern är två kända exempel. Psycho av Alfred Hitchcock ett annat.

Transsexuella kan ha olika bakgrund där man antingen känt redan från tidig barndom att man tillhörde det ”motsatta” könet, eller upptäcker det senare i livet. Experterna är säkra på är att det handlar om en allvarlig sjukdom som inte går över och som inte kan botas med psykoterapi. Hur man sen hanterar känslorna däromkring tar sig också olika uttryck. Vissa har perioder i livet av anpassning och gradvis insikt i vad som egentligen är det grundläggande felet. Men risken för problem i form av depressioner, självhat, ångest och självmord ökar om personen inte får behandling.

Hans eller hennes liv blir dessutom extra svårt på grund av föråldrade lagar. Den lag som reglerar könsbyten kom till 1972. Den slår fast att man måste vara svensk medborgare, äldre än 18 år och ogift för att komma i fråga. Den enda kur som fungerar är att genomföra en hormonbehandling följd av en så kallad könsbytesoperation; läkarna byter kön på patientens kropp. Det handlar om ett stort och livsavgörande ingrepp i en människas liv. Därför måste patienten i förväg granskas både fysiskt och psykiskt. En läkare och en psykolog undersöker hans eller hennes tillstånd under ett till två år. Sedan är det Socialstyrelsens rättsliga råd som slutgiltigt bestämmer. Det handlar om ytterst svåra beslut - i några få fall blir det fel trots noggranna utredningar. Lagen kräver dessutom att man har "undergått sterilisering eller av annan orsak saknar fortplantningsförmåga". Vilket i princip betyder att staten utför tvångssterilisering på dem som beviljas könsbyte.

 

Produktionsfakta

Medverkande:
Daniel Nyström
Regi:
Nora Nilsson
Text:
Daniel Nyström och Jörgen Dahlqvist
Ljus/Kostym/rum:
Johan Bergman och Jenny Ljungberg
Teknik:
Johan Nordström


Premiär: fre 28/5 2010

Arr: Spinning Jenny
i samarbete med Teatr Weimar


Om Spinning Jenny
Spinning Jenny är en fri teatergrupp som arbetar med makt och kön som genomgående tema i sina föreställningar. Gruppen har tidigare satt upp I väntan på vadå? med utgångspunkt i Vanja Hermeles bok med samma namn som granskar attityder om jämställdhet inom scenkonstområdet och har med den föreställningen gjort spelningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Dalateatern.