Eldar

Eldar är en komponerad meditation över språk och våld – det är en fri association kring Marilyn Monroes rollfigur Roslyn i filmen the Misfits. Filmen blev både Monroes och Clark Gables sista film och inspelningen av filmen var besvärlig på flera sätt, inte minst på grund av hettan i Nevadas öken, men också för att Marilyn Monroe drack och använde receptbelagda läkemedel. Det fanns en känsla av att Monroe snart skulle dö. I föreställningen utgår vi från mytologin kring filmen och Monroes sista tid för att reflektera över samtiden, vårt eget åldrande och insikten att vi ska alla dö samt över ett liv där de patriarkala strukturerna i samhället internaliserats i språk, kropp och historia.
Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Linda Ritzén T
ext, regi, rum och ljus: Jörgen Dahlqvist. Musik: Kent Olofsson. Inspelade röster: Rafael Pettersson och Nils Dernevik. Tekniker: Markus Berg
På scen: Linda Ritzén och Kent Olofsson
Pressbild 12 34Pappas Flicka

En sjuttonårig flicka har mist sin pappa i en tragisk olycka. Hennes mamma som varit frånvarande sista året flyttar hem igen för att sköta om henne – med sig har hon sin älskare. Ett oförsonligt förflutet tränger sig på i denna ménage à trois och väcker frågor om skuld och vad som egentligen hände natten då flickan förlorade sin pappa. Pappas Flicka är ett unikt familjeporträtt och trekantsdrama som undersöker hur långt vi är beredda att gå för dem vi älskar.
Text: Nanna Berner Översättning: Bikkie Simpsons
Regi: Jörgen Dahlqvist
Medverkande: Lydia Ahlsén, Mira af Ugglas och Markus Berg
Millennials

Millennials utspelar sig här och nu i en lägenhet någonstans i Sverige. Två systrar på besök hos sin psykiskt sjuka mamma försöker hantera klimatkris, massutrotning av djuren, det närvarande kriget i Europa och hela mänsklighetens förtvivlade ensamhet. Under mötet söker dom svar på livets stora frågor: vad är det för mening att arbeta egentligen? Kommer det kapitalistiska systemet och patriarkala ordningen äntligen att kollapsa? Vilken hudkräm förhindrar finnar när man har mens? Millennials är ett öppet sår fylld av humor, kärlek och nattsvart ångest.
Text och regi: Jörgen Dahlqvist.
Rum: Johan Bergman. Kostym. Jenny Ljungberg
Medverkande: Hanna Carlsson och Felicia Löwerdahl
Föreställningen är en del av Ö2scenkonsts residens. Ö2scenkonst stöds av Stockholms stad, Kulturrådet och ABF Stockholm
Du Contrat Social

Du Social Contrat är en scenkonstföreställning som undersöker det kontrakt som sägs hålla samman samhället. Vi ställer frågan om vad som krävs av oss som medborgare för att vi ska vara en del av en social gemenskap och om det finns saker som vi kan göra för att få ett rättvisare samhälle. Måste samhällskontraktet kanske förnyas? Det konstnärliga arbetet är del av en forskningsstudie av Sima Nurali Wolgast och Jörgen Dahlqvist inom ramen för forskningsnätverket Crocus vid Lunds Universitet.
Konstnärligt koncept: Sima Nurali Wolgast och Jörgen Dahlqvist


Facebook

Är du intresserad av att få nyheter och tips lite oftare. Gilla vår Facebooksida!