Foto: Hans Malm/Dramaten

Öva demokrati | Föreställning på Dramaten

Hur tar vi demokratiska beslut? Måste vi öva för att bli bättre på demokrati? Ska vi inrätta en global riksdag för att kunna ta oss an samtidens stora utmaningar? Här lånar vi metoder från forskningen för att låta teatern bli en plats där vi kan både öva och diskutera möjliga lösningar på samhälleliga frågeställningar.
Formatet utgår från den forskning som utförs på Institutet för framtidsstudier. Konceptet är utvecklat av av Jörgen Dahlqvist och Fredrik Haller från Teaterhögskolan och Teatr Weimar i Malmö, tillsammans med Helena Hammarskiöld, tidigare programansvarig på Dramaten&.
Text, regi och koncept: Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist.
Medverkande: Julia Marko Nord och Victor Iván


Foto: Hans Malm/Dramaten

Skapa demokrati | Föreställning på Dramaten

Vad är egentligen demokrati och vad händer om man försöker bygga en demokrati från grunden? Ett experimentellt möte där deltagarna tillsammans med skådespelare undersöker vår tids stora frågor. 2021 är det hundra år sedan den allmänna rösträtten även innefattade kvinnor i Sverige, men arbetet med att bygga upp och upprätthålla demokratin upphör aldrig. Skapa demokrati är den första i en serie av Performance Workshops på temat demokrati. Med hjälp av teatern som verktyg och metod utforskar vi tillsammans de hot och utmaningar demokratin står inför.
Formatet Performance Workshop är baserat på forskningsfrågor från Institutet för Framtidsstudier och är utvecklat av Jörgen Dahlqvist och Fredrik Haller från Teaterhögskolan och Teatr Weimar i Malmö, tillsammans med Helena Hammarskiöld, tidigare programansvarig på Dramaten&.
Text, regi och koncept: Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist.
Medverkande: Julia Marko Nord och Victor IvánFoto: Hans Malm/Dramaten

Welcome to Sweden | Gästspel på Dramaten 

2015 åker Lukas Orwin som volontär till den grekiska ön Leros. I flyktinglägret lär han känna två syrier som under dramatiska former just anlänt från havet. ”H” är en ung man från Damaskus som sett sina vänner skjutas på gatan under den arabiska våren. ”Z” är en ung kvinna som flytt inbördeskriget med sina fyra små barn. Trots stora olikheter är det starten på en stark vänskap mellan tre 25-åringar: en sunni, en shia och en ateist.Med siktet inställt på Malmö får publiken följa deras resa från lägret, till profitörer i Aten, genom Balkankorridoren och Tyskland. En resa som ska visa sig allt svårare när de politiska vindarna vänder och gränserna stängs en efter en.
Text och koncept: Lukas Orwin i samarbete med Fredrik Haller
Regi och video: Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist.
Musik och ljuddesign: Kent Olofsson samt Jörgen Dahlqvist
På scen: Lukas Orwin

The Alan Turing Opera Project

Alan Turing Opera Project blandar opera, teater och visuella element för att porträttera den berömda datavetenskapsmannen, matematikern och HBTQ-ikonen Alan Turings sista timme i livet. Librettot är baserat på Turings personliga liv, hur han under andra världskriget knäckte koden till tyskarnas enigma-maskin och hans år i akademin i Manchester, där han dog av cyanidförgiftning vid 41 års ålder.
Libretto och koncept: Albert Montañez. Musik och ljuddesign: Kent Olofsson
Rum: Michael Rizzo
. Video: Jörgen Dahlqvist
På scen: Albert Montañez
Vill du att vi stannar? | Hacienda gästar Brunnsgatan 4

En sen torsdagskväll i en småstad, någonstans i Sverige. Gymnasietjejerna Mirja och Alex befinner sig på en efterfest hemma hos den äldre killen John som de har träffat på en bar
tidigare under kvällen. Under festen uppdagas det att John och Mirja har ett förflutet, åtminstone är det vad Mirja påstår.
Text: Sofia von Schmalensee. Regi: Jörgen Dahlqvist.
Kostym & scenografi: Sera Cederberg. Ljud & musik: Mattias Alheim
Med: Alexander Lindberg, Livia Göttfert, Madeleine Ferraud

Arrangeras av Hacienda med stöd av Teaterhögskolan i Malmö.
Tack till Teatr Weimar och Teater Brunnsgatan Fyra.
Foto & Artwork: Hampus Tjernqvist.

Ingemansland | Gästspel på Brunnsgatan 4

Martina tvingas konfrontera sina egna demoner i den inre dialog som uppstår då hennes vän anklagats för sexualbrott. En kamp som pågår i det gränsland där allt och inget är tillåtet. 
För hur navigerar man mellan moral och känsla? Mellan massans trygga famn och, ja vadå? Och kan hon reda i det utan att själv brinna? Martina befinner sig i ett ingenmansland, i stånd att rita upp en egen gräns. Men var går gränsen? Vem drar den? Och vad innebär det att kliva över den?
Text: Klara Hallerström. Regi: Jörgen Dahlqvist.
Kostym & scenografi: Sera Cederberg. Ljud & musik: Mattias Alheim
Med: Hanna Carlsson & Felicia Löwerdahl.
Arrangeras av Hacienda med stöd av Teaterhögskolan i Malmö.
Tack till Teatr Weimar och Teater Brunnsgatan Fyra.
Kalender 2021

Skapa Demokrati
Föreställning på Dramaten

Öva Demokrati
Föreställning på Dramaten

Welcome to Sweden
Gästspel på Dramaten

The Alan Turing Opera Project
Festivalen Stolt Scenkonst under World Pride, Palladium

Vill du att vi stannar?
Hacienda, Gästspel på Brunnsgatan 4

Ingenmansland
Gästspel på Brunnsgatan 4

Frozen in Amber
Art and confusion, Bastionen

Provpublik

Om ni är intresserade av att se genrep och att få specialerbjudanden under föreställningsperioderna? Skicka oss din e-post till info [at] teatrweimar.se

Facebook

Är du intresserad av att få nyheter och tips lite oftare. Gilla vår Facebooksida!