Död åt välfärdsstaten


Död åt välfärdsstaten är en betraktelse över det land som vi känner som Sverige – från Tage Erlanders folkhem, till Olof Palmes demokratiska socialism, till Fredrik Reinfeldts påståenden att svenskar nattats till sömn av välfärdssystemet, till dagens politiska diskussion där begrepp som underklass och utanförskap och svenskhet är heta ämnen. Föreställningen utspelar sig på en bondgård misstänkt lik Orwells där alla djur är jämlika, några bara mer jämlika än andra.
Koncept: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson.
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Koreograf: Lidia Wos. Musik: Kent Olofsson, Lise Kroner och Nicklas Nilsson. Kostym. Sandra Haraldsen.
Medverkande: Linda Ritzén, Carl Gustafsson, Camille Marchadour, Liv Kaastrup Vesterskov, Nicklas Nilsson, Lise Kroner, Lidia Wos, Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson och Mattias Alheim.
Premiär 13/4 på Bastionen
Spelar 13-15/4 kl 19.30Tystnaden

Tystnaden kretsar kring de motiv som finns i myten om Odysseus i mötet med sirenerna. Nina Björk påminner oss i sin bok Sirenernas sång om Adornos beskrivning av hur den moderna människan skapades i det ögonblick Odysseus band sig fast vid masten för att få uppleva sirenernas sång och därigenom övervann naturen. Att samtidigt ge efter och tygla sina begär blir till en civilisationshandling som konstituerar det moderna. När Kafka skriver samma myt är resultatet dock ett helt annat: Odysseus har bundit fast sig vid masten, till och med satt vax i öronen, men sirenerna sjunger inte längre – de är tysta. Människan (och mannens) makt över naturen är därmed bruten. Tystnaden blir ett sätt att ta kontroll över sitt eget liv och sitt eget öde. Tystnaden är en monolog som beskriver och gör upp med en manlighet i kris, en som inte längre kan diktera villkoren för det offentliga, varken mannen inte längre har tolkningsföreträde kring vad som är tillåtet eller inte, och vars blick därigenom inte längre definierar en självklar begärsposition. Texten leker med referenser till Bergmans filmiska universum, grekiska myter, filosofi och populärkultur.
Text: Jörgen Dahlqvist. Regi: Gustav Englund. Ljuddesign: Niclas Anderstedt Lindgren. Ljusdesign: Mira Svanberg. Scenografi & kostym: Annika Tosti
Medverkande: Rasmus Luthander
Premiär 21/4
på Bastionen
Spelar 21-22/4 kl 19.30

Hörspel

Hamlet II:exit ghost - Hörspel
Hamlet II:exit ghost har gjort succé på festivaler i Europa där man beskriver det man ser som Scaninavian Noir, prisbelönt i den internationella radioteaterfestivalen Prix Marulic 2014. I Hamlet II:exit ghost (radio edit) är scenen en radiostudio där Teatr Weimar iscensätter en pjäs i pjäsen utifrån klassikernas klassiker. Föreställningen är ett laboratorium där skådespelarna tar isär Shakespeares ord och figurer. En mediation kring identitet, minne och död. Shakespeare möter Bergman möter The Killing.
Koncept: Jörgen Dahlqvist, Kent Olofsson, Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Text och regi: Jörgen Dahlqvist. Kompositör: Kent Olofsson
Medverkande: Linda Ritzén och Rafael Pettersson
Ljud SR: Johan Chandorkar. Producent: Henrietta Hultén
Producerades av Sveriges Radio Malmö 2012


Städer del 6 - Hörspel
Hela serien utspelar sig i en somrig småstad där människor befinner sig i rörelse; bort från andra och bort från sig själva. handlingen kretasar kring det möjliga och omöjliga i mötet med andra männ om avgrunden mellan vad en människa är inför andra och vad hon är inför sig själv.
Text och musik: Jörgen Dahlqvist. Medverkande: Carina Ehrenholmiskor,
Med stöd av Statens Kulturråd, Malmö Kulturstöd, Kulturbryggan, och Region Skåne

Kalender 2018

In Memoriam To Identity
Kulturhotellet, Helsingborg, 18-19/1

Död åt välfärdsstaten
Premiär 13/4, Bastionen, Malmö

Transistor 5
Festivalen som institution

Scenkonstfestival i Malmö
3/4-29/4

In the Dark, Everything went all black
Halland Opera and Vocal Festval
5-7/7


Provpublik

Om ni är intresserade av att se genrep och att få specialerbjudanden under föreställningsperioderna? Skicka oss din e-post till info [at] teatrweimar.se

Facebook

Är du intresserad av att få nyheter och tips lite oftare. Gilla vår Facebooksida!